vinaros

In de provincie Castellón tussen Valencia en Barcelona ligt Vinaròs. Dit stadje is zeer geliefd bij strandliefhebbers, heeft een actieve vissershaven en staat bekend om zijn heerlijke gamba’s. Je proeft hier de sfeer van de Mediterraan!

 

De eerste keer dat Vinaròs genoemd wordt in de geschiedenis is in 1233, het was toen nog in heerschappij van de Moren, maar deze werden al snel verdreven. Hoewel Vinaròs regelmatig last had van piratenaanvallen groeide de stad door de eeuwen heen toch behoorlijk, vooral door de grote vraag naar nieuwe schepen dankzij de groeiende wijnexport in Valencia. Begin 20e eeuw werd de gehele wijnproductie van de regio echter vernietigd na een uitbraak van de druiven ‘phlloxera’. De wijnvelden werden vervolgens vervangen door olijfbomen, amandelbomen en johannesbrood.

Het meest indrukwekkende gebouw van Vinaròs is de kerk Archpriest de Assumpció. Deze kerk uit 1586 is gebouwd in de Gothisch-Renaissance stijl en heeft een prachtige Barokke ingang. Met haar dikke muren en hoge klokkentoren is het een typisch voorbeeld van een historische kerk dat ook als fort diende. De kerk moest namelijk bescherming bieden tegen onder andere piraten. Sinds 1978 is deze kerk een Historisch-Artistiek Monument.


Een ander kenmerkend gebouw van de stad is de markt Mercado Municipal. Dit marktgebouw is gebouwd in 1928 op de plaats waar eerst de oude kerk van San Agustín stond. De markt is recentelijk vernieuwd. Er worden vele activiteiten rondom gastronomie gehouden. Van maandag tot en met zaterdag kun je hier terecht voor heerlijke verse producten, waaronder de gamba’s.

De echte strandliefhebber zit in Vinaròs goed. Bij de stad zijn in totaal 25 baaien en stranden die in totaal 12 kilometer beslaan. Playa El Fortí en Playa El For a del Forat zijn de twee grootste stranden die direct aan de stad en de promenade liggen. Je kunt op deze brede stranden heerlijk van de zon en de zee genieten en verschillende watersporten beoefenen.